SEVEZO III & HAZOP

SEVEZO 

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ) έχει αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από τις Οδηγίες SEVESO (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ). Η Οδηγία SEVESO πήρε το όνομά της με αφορμή το ατύχημα στην ομώνυμη πόλη της Ιταλίας το 1976. Η μελέτη SEVESO είναι βασικό εργαλείο προσδιορισμού του κινδύνου ΒΑΜΕ και της εκτίμησης των επιπτώσεων του σε ανθρώπους, εγκαταστάσεις και το περιβάλλον. 

 

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία SEVEZO III εφαρμόζεται στην Ελλάδα με την Κ.Υ.Α. 172058/2016.  

 

Στη μελέτη περιλαμβάνονται τα στοιχεία της εγκατάστασης, οι αποθηκευμένες ποσότητες υλικών και η εκτίμηση πιθανότητας πρόκλησης ΒΑΜΕ (Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης). 

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη Μελέτη SEVEZO III σχετίζονται με: 

  • το περιβάλλον της εγκατάστασης 
  • τις διεργασίες και τις μεθόδους παραγωγής 
  • τις επικίνδυνες ουσίες 
  • τους κινδύνους ατυχήματος και τα μέτρα πρόληψης 
  • τη σοβαρότητα των συνεπειών του ατυχήματος, την επίδρασή του στις γειτνιάζουσες περιοχές-εγκαταστάσεις και την έκτασή του 
  • τα μέτρα προστασίας και επέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών 

 

ΗΑΖΟΡ 

Η μελέτη ΗΑΖΟΡ (Hazard and Operability) αποτελεί τη λεπτομερή και αναλυτική εξέταση μιας πολύπλοκης διαδικασίας ή λειτουργίας (υπάρχουσας ή σχεδιαζόμενης) προκειμένου να αναγνωρισθούν και να αξιολογηθούν επακριβώς προβλήματα, που ενδέχεται να προκαλέσουν κινδύνους για το προσωπικό και την εγκατάσταση. 

Η μελέτη HAZOP βασίζεται στην αρχή της ανάλυσης (αποσύνθεσης) της συνολικής πολύπλοκης διαδικασίας-λειτουργίας σε έναν αριθμό απλούστερων τμημάτων που ονομάζονται «κόμβοι» και οι οποίοι στη συνέχεια εξετάζονται μεμονωμένα. Η μελέτη αποτελεί ένα ομαδικό project. Απαιτεί τη συμμετοχή μηχανικών διαφορετικών ειδικοτήτων και τον καθορισμό συγκεκριμένης μεθοδολογίας εργασίας, τόσο για το τεχνικό-επιστημονικό μέρος της, αλλά και για το διοικητικό κομμάτι, όπως για τον καθορισμό των συναντήσεων της ομάδας, της επικοινωνίας των μελών της, τη μεταφορά των στοιχείων και την τήρηση των αρχείων.