Τελικά, ποια είναι η διαφορά του Τεχνικού Ασφάλειας και του Συντονιστή Ασφάλειας;

Κάθε επιχείρηση είναι σημαντικό να προσφέρει στους εργαζομένους της ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας. Οι ρόλοι του τεχνικού ασφαλείας και του συντονιστή ασφαλείας είναι εξίσου σημαντικοί, με αποτέλεσμα, συνήθως οι αρμοδιότητες τους  να συγχέονται. Όμως, οι ρόλοι τους παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφορές και κατανοώντας τες, μπορούμε να αναγνωρίσουμε καλύτερα την συμβολή τους στην πρόληψη ατυχημάτων αλλά και στη διαχείριση της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαφορές ανάμεσα στον τεχνικό ασφαλείας και τον συντονιστή ασφαλείας επικεντρώνονται στα εξής χαρακτηριστικά:

Ο Τεχνικός ασφαλείας

  • Έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο όσον την προμήθεια εξοπλισμού, την επιλογή και τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας, την οργάνωση ασφαλούς  εργασιακού περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση θέσεων εργασίας.
  • Πραγματοποιεί ελέγχους για να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις και τα τεχνικά μέσα πληρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας πριν από την έναρξη λειτουργίας τους.
  • Παρακολουθεί και αξιολογεί τις συνθήκες εργασίας επιτηρώντας την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας μέσω τακτικών επιθεωρήσεων και αναφέροντας νομικές παραλείψεις.
  • Διερευνά τα αίτια εργατικών ατυχημάτων και προτείνει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν μελλοντικά  παρόμοια ατυχήματα.
  • Προγραμματίζει ασκήσεις πυρασφάλειας για την σωστή εκπαίδευση των εργαζομένων, τους ενημερώνει για πιθανούς επαγγελματικούς κινδύνους και συμβάλλει στη δημιουργία και την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Στην αντίθετη πλευρά, ο συντονιστής ασφάλειας:

  • Οργανώνει μαζί με τον τεχνικό ασφάλειας την συνεργασία μεταξύ των εργολάβων και υπεργολάβων, καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού της επιχείρησης. Διαχειρίζεται τη συμμόρφωση της  με τις προδιαγραφές ασφαλείας και οργανώνει τις διαδικασίες ασφαλείας για τις διάφορες φάσεις του έργου.
  • Σχεδιάζει την ασφάλεια του εργασιακού περιβάλλοντος συντάσσοντας  το Σχέδιο και τον Φάκελο Ασφάλειας & Υγείας (ΣΑΥ-ΦΑΥ) και συμπεριλαμβάνει σε αυτό τις αρχές πρόληψης κινδύνων στις αρχιτεκτονικές και οργανωτικές επιλογές της μελέτης.
  • Εποπτεύει την εφαρμογή των γενικών αρχών ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων και διασφαλίζει ότι  οι εργολάβοι τηρούν τις απαιτήσεις του ΣΑΥ αλλά και τις νομοθετικές διατάξεις.

Ο συντονιστής ασφαλείας εστιάζει στη συντονισμένη εφαρμογή των αρχών ασφάλειας όσο εκτελούνται τα έργα ενώ ο τεχνικός ασφάλειας έχει έναν πιο συμβουλευτικό ρόλο στην εφαρμογή και την παρακολούθηση των μέτρων ασφαλείας.

Η συμβολή τους είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στον εργασιακό χώρο, αλλά οι ευθύνες τους διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Η Biosafety διαθέτει ένα  μεγάλο δίκτυο από τεχνικούς ασφαλείας που ξεπερνούν τους 200  εξειδικευμένους επαγγελματίες. Ο έλεγχος, η εκπαίδευση και η αξιολόγηση τους πραγματοποιείται από το επιστημονικό τμήμα QHSE της εταιρίας, ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας για την επιχείρησή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *
Name*
Email*
Website